Тубдиспансерът пак скара съветниците
Тубдиспансерът пак скара съветниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Дружество с опит в оздравяването на болнични заведения е предложило до поеме мениджмънта на Тубдиспансера във Варна и така звеното да продължи да изпълнява дейността си. Това съобщи пред колегите си от комисията по собственост и стопанство общинският съветник д-р Ивайло Бояджиев. Той настоя да се даде шанс на лечебното заведение, макар че до момента то е натрупало загуби за 437 хил. лв.

„Към момента болницата не изпълнява договор към Здравната каса. В него се лекуват 25 болни”, уточни специалистът, според когото вариантът дейността на Тубдиспансера да премине към едната от двете държавни болници в града не е удачен. Белодробното отделение в болница „Св. Марина” разполага едва с 20 легла за цяла Варна, обясни той.

През последните три години това отделение в Терапията е натрупало загуби за 1,3 млн. лв., тъй като такива болни просто няма, отвърна общинският съветник д-р Людмил Цветков. Всяка година общината дофинансира лечебното заведение заради няколко пациента, половината от които са здравно неосигурени, посочи той и припомни, че има вариант да се реконструира Инфекциозна клиника в болница „Св. Марина” и тя да извършва дейността на Тубдиспансера.

В момента в него работят 42-ма души, от които само трима са лекари, а разходите за персонал са 38 хиляди месечно от общо 56 хиляди, допълни Станислав Иванов.
Въпреки настояването от страна на д-р Бояджиев да се търсят варианти за оздравяване на Тубдиспансера, съветниците гласуваха дейността му да бъде прекратена.