Тръгват проверки за непочистени тротоари
Тръгват проверки за непочистени тротоари / netinfo
От днес започва разчистването на второстепенните улици в петте варненски района, съобщиха от Общината. Ако условията позволят, следобед ще започне и опесъчаване на спирките и тротоарите по основните трасета във Варна, реши тази сутрин Общинският щаб за ликвидиране на последиците от снежната виелица по време на шестото си оперативно заседание.

Поради ниските температури и заледяването, от Общината препоръчват на варненци и днес да избягват ползването на личните си автомобили, както в града, така и извън него. Отворен за движение е единствено пътят за Бургас, но движението по него се извършва при усложнени условия.

Социалните заведения в морската столица функционират нормално. Днес социалният патронаж ще разнесе храна за 3 дни, включително и почивните, на 500 самотни и възрастни хора. Храна за 3 дни ще бъде раздадена и на пунктовете на Обществената кухня, която осигурява препитание на 400 души.

До момента в общежитието на СУПЗ “Д-р Анастасия Железкова” са настанени 7 бездомници, други 5 са намерили подслон в католическата църква.

Нормално функционират здравните заведения и болниците, а подходите към тях са почистени. Днес работят и всички детски градини, в които има деца.

От Общината припомниха, че съгласно Наредбата за обществения ред гражданите трябвa да почистят снега по тротоарите пред домовете си. От днес районните кметове започват проверки дали собствениците на търговски обекти са почистили снега от прилежащите тротоари.

Според Наредбата собственици, наематели и търговци са длъжни да остранят създаващите пречки за преминаването на пещеходци натрупвания от сняг, както и ледените висулки. Глобата в тези случаи e в размер от 50 до 250 лв.