Тръгва процедурата по изграждане на паркинга до общината
Тръгва процедурата по изграждане на паркинга до общината / netinfo

Да тръгне процедурата за концесия на паркинга на общината решиха съветниците на последното за тази година заседание на местния парламент. Обектът трябва да бъде изграден на три подземни нива с обща площ 3,6 декара и 300 паркоместа.

Според условията бъдещият инвеститор ще може да експлоатира паркинга 30 години, считано от датата на подписване на концесионния договор. Той ще бъде определен чрез открита процедура, а гаранцията за участие в нея е в размер на 5000 лв.

Избраната фирма ще трябва да вложи в съоръжението не по-малко от 5 млн. 815 хил. лв. за срок от 3 години от началото на концесионния срок. Инвеститорът ще заплаща на общината 2 процента от приходите от експлоатация на паркинга, но не по-малко от 20 хил. лв. годишно.

Според общинския съветник Пламен Андреев условията в договора за изграждане на паркинга са неприемливи, тъй като бъдещият концесионер не би могъл да възвърне вложенията си. Местният депутат от групата на ГЕРБ предложи процедурата за концесия да бъде спряна, а условията - променени. По думите на Андреев резонно би било пъркингът да има и надземна част.

Председателят на Варненския общински съвет Борислав Гуцанов призна, че концесионер ще се намери трудно, но се противопостави на идеята за надземно строителство на съоръжението. По негови думи именно тази идея и възраженията срещу нея на варненци, които живеят в района, са спрели процедурата преди години.

"Целта е да се запазят зелените площи и градинки около общината, а с построяването на надземна част на паркинга това няма да стане", обясни Гуцанов.

За отпушване на процедурата се обявиха и съветниците Янко Станев от ДПС и Красимир Маринов от "Отечество".