Тръгна дело срещу ексшефа на радио Варна
Тръгна дело срещу ексшефа на радио Варна / netinfo
Варненският окръжен съд даде днес ход на дело срещу ексшефа на радио Варна Стоян Чешмеджиев, обвинен в престъпление по служба при придобиването на терен в землището на село Българево.

Според обвинителния акт в периода декември 2004 – май 2005 година във Варна и в Каварна, в качеството си на длъжностно лице, Чешмеджиев е превишил правата си и е набавил облага на дъщеря си Деница Стефанова, собственик и управител на „ВОТ” ЕООД.

Бившият директор убедил общинските съветници в Каварна да му предоставят 50 дка за изграждането на предавателен комплекс. Като аргумент използвал, че БНР е част от националната сигурност, припомнят от пресслужбата на съда. Чешмеджиев сам избрал разположението на участъка. След това изготвил писмо до фирмата на дъщеря си за участие в конкурс за строеж на сграда и съоръжения за излъчване на програми на БНР. Такова писмо Чешмеджиев е изготвил и до втората фирма „Спорт лукс” ЕООД, участвала в конкурса. Чешмеджиев е съдружник в друга фирма с управителя на „Спорт лукс”. Щетите от престъплението по служба се оценяват на 51 565 лв.

Пред съда днес адвокатите на подсъдимия поискаха съкратено съдебно следствие. Чешмеджиев изцяло призна фактите, изложени в обвинителния акт, но не и вината за извършено от него престъпление. Той не оспори събраните доказателствата и се отказа от разпитите на свидетелите, сред които бившия генерален директор на БНР Поля Станчева и кмета на Каварна Цонко Цонев. Съдът обаче си запази правото да събира други доказателства и факти, които не са били обсъждани на досъдебното производство.

Следващото заседание на съда е насрочено за 10-ти април. За него ще бъдат призовани да дадат показания двама от тогавашните членове на Управителния съвет на БНР, които не са били разпитвани по фактите, посочени в обвинителния акт.