Трудови инспектори тръгват на проверки с асистенти
Трудови инспектори тръгват на проверки с асистенти / Sofia Photo Agency, архив

Осем асистенти на инспекторите в Регионалната инспекция по труда са назначени в рамките на проект "Подобряване контрола на труда" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007 - 2013.

Помощниците са постъпили на работа след обявен конкурс. Те няма да имат правата на инспектори, а ще сътрудничат технически при провеждане на проверки. Всеки асистент ще помага на трима инспектори в продължение на 2 години. Месечното възнаграждение е 350 лв.

Проектът е на стойност близо 2 млн. лв. и половина и се осъществява с финансовата помощ на Еврапейския съюз чрез Европейския социален фонд. Целта му е да се повиши качеството на работа на Инспекцията по труда и да се увеличи броят на проверките.

396 са инспекциите, които са извършили служители на ведомството във Варненска област през август. Съставени са 374 акта за нарушения на трудовото законодателство. През последните месеци нараства броят на случаите, при които работодатели отказват да съдействат на инспекторите, разкриха още от дирекцията.