Третата възраст онлайн
Третата възраст онлайн / Дарик Варна

10 варненци на възраст 60+ години стартираха днес обучение по компютърна грамотност. С помощта на преподаватели от Регионална библиотека "Пенчо Славейков" курсистите от третата възраст изучават основите на работата с компютър, как се организират документите в него, как се създават, начална работа с Windows и текстов редактор. Пенсионерите се обучават и за работа с интернет, като се набляга на създаване и използване на интернет поща и Скайп.

„Вече сме изостанали доста в това отношение. Крайно време е да се осъвременим", сподели курсистката Славка Тошевa. Тя изрази съжаление, че когато е била млада е нямало компютри, а технологиите не са били толкова развити.

„Сега започвам и ми е много интересно. Нямам компютър у дома, но сега вече ще си купя", не без вълнение разкри Гинка Божкова. С него тя смята да си кореспондира с роднини в чужбина.

От началото на инициативата през юни 2009 варненската библиотека е въвела над 80 варненци в пенсионна възраст в началните понятия и умения за работа с компютър. Сред преминалите курса е и 80-годишна варненка, която започнала обучението с голям ентусиазъм, разкри пред Дарик Радка Калчева - завеждащ отдел „Информационни технологии"в библиотеката.

Броят на чакащите да започнат курса е голям ,а списъкът със записващите се продължава да набъбва. „Повечето от тях са много ентуасиазирани, с голямо желание и амбиция. Основно се записват, за да се научат да боравят със Скайп и електронна поща, за да общуват с деца и внуци в чужбина", посочи Калчева, която води и обучението.

Курсът по компютърна грамотност за начинаещи на възраст 60+ години се провежда от 15 до 17 декември и е 8-и поред за Регионална библиотека "Пенчо Славейков". Обучението се провежда в Медиатеката, създадена с подкрепата на Програма Глоб@лни библиотеки и официално открита днес. Новата зала в отдел "Изкуство" на ул. "Генерал Паренсов" 3 ще изпълнява функцията на модерен обучителен център.

Медиатеката разполага с 10 работни компютърни места, предназначени за обучение на библиотекари от Варненска област и на читатели на библиотеката. Освен достъп до интернет е осигурена и възможност за ползване на електронни носители от библиотечния фонд - CD и DVD с филми, музика и мултимедийни образователни програми.