Травиата, Пепеляшка и Севилският бръснар в операта
Травиата, Пепеляшка и Севилският бръснар в операта / снимка: Варненска опера

Три спектакъла ще могат да видят варненци на сцената на Варненската опера от 31 януари до 4 февруари - „Травиата", „Пепеляшка" и „Севилският бръснар".

"Травиата" - най-популярната Вердиева творба, която се играе във всички театри по света, близо 160 години след създаването си е включена в основния репертоар и на Варненската опера. На 31 януари от 18.00 ч. публиката ще съпреживее историята на красивата куртизанка Виолета Валери в изпълнение на Станислава Иванова. Младото сопрано, получило най-престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци Кристална лира 2010 за оперно и оперетно изкуство, ще си партнира на сцената с Арсений Арсов (Алфред), Свилен Николов (Жермон) и др. Диригент Иван Филев, режисьор Александър Текелиев.

На 2 февруари от 18.00 ч. предстои приказна среща с изяществото на танца в "Пепеляшка" - балетен спектакъл на Константин Илиев и Екатерина Чешмеджиева. Постановката по музиката на Сергей Прокофиев е издържана в традицията на класическия балет. Сценограф Петър Пенев, костюмограф Лора Маринова. Участват всички артисти от балета на Държавна опера Варна, както и ученици от балетните паралелки на Националното училище по изкуства "Добри Христов".

Комичната опера „Севилският бръснар" от Джоакино Росини (1816), следваща най-добрите традиции в италианската опера-буфо, продължава да бъде един от безспорните фаворити на публиката. Премиерата на последната, четвърта постановка в историята на Варненската опера (2008), бе посветена на 120-годишнината от рождението на големия български оперен певец Петър Райчев - основател и пръв главен художествен ръководител на Варненската опера (1947-1948). Петър Райчев е режисьор и на първата постановка на "Севилският бръснар" на варненска сцена (24 декември 1950).

В „Севилският бръснар" на 4 февруари от 18.00 ч., с диригент Иван Филев и режисьор Кузман Попов, главните персонажи ще бъдат пресъздадени само от варненски артисти. Граф Алмавива ще представи младият тенор Хрисимир Дамянов, участвал в спектакли на Варненската опера както в тази роля, така и в ролята на Арлекин от "Палячо" на Леонкавало. Останалите главни герои са разпределени между артист-хористи, които неведнъж са изявявали таланта си и като солисти. Доктор Бартоло ще бъде Людмил Петров, познат като Фери Бачи от "Царицата на чардаша", Маркиз и д-р Гренвил в "Травиата" и др.; в Розина ще се превъплъти отново Галина Великова, изиграла Сузана от "Сватбата на Фигаро"; с Фиорело ще ни срещне Валентин Грандев, познат като Мишка от "Царицата на чардаша", граф Чепрано от "Риголето" и др. В спектакъла ще видим още солистите на Държавна опера Варна Свилен Николов (Фигаро), Евгений Станимиров (Дон Базилио) и Бойка Василева (Берта).

Билетите са по 8, 10, 15, 20 и 30 лв, за ученици и пенсионери - 5 лв; а за деца 4 лв (детски спектакли). Варненската опера предлага и пакет ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима по 5 лв с обща цена 20 лв.

Заявки на тел. 665 022, 650 666 и на e-mail: office@operavarna.bg, tickets@operavarna.bg