„Транстриумф с подарък към общината, протестите спират
„Транстриумф с подарък към общината, протестите спират / Дарик Варна, архив

Община Варна да придобие безвъзмездно 51% от собствеността на „Транстриумф холдинг", за да се запазят работните места на служителите и да се избегне напрежението, предлага собственикът на частния превозвач Антраник Шакариян. Писмо от него до кмета на Варна и председателя на Общинския съвет беше изчетено от заместник-директора на фирмата Мирослава Тошева пред представители на Стачния комитет и шефа на местния парламент Иван Луков. Според Шакариян, ако бъде постигнат консенсус и общината приеме предложения дял, процесът с прехвърлянето на акциите може да приключи до края на годината.

Актът на дарение е двустранен и Общинският съвет трябва да реши дали да го приеме, коментира след срещата Иван Луков. Той обясни, че сливане между двата превозвача - „Градски транспорт" и „Транстриумф холдинг", няма как да има, но може да бъде създадено ново дружество, в което общината да има 51 % дял и което да стопанисва като собствено. Така би се подобрило качеството на обслужване на пътниците, смята Луков.

"Това, че може да има още едно дружество, не означава, че то автоматично започва да работи по линиите. То може да участва на един търг за подизпълнител. Не можем да кажем, че заради това, че е общинско, ще възложим пряко и на него. При всички случаи, ако има конкурс, това дружество ще отиде на такъв, ако изобщо е необходимо да има конкурс за подизпълнител", коментира Луков.

Представители на Стачния комитет, присъстващи на срещата, заявиха, че са изненадани от това предложение и отказаха да го коментират. Те обаче увериха, че за момента протестите ще спрат.

До следващата сряда ще бъде насрочена нова среща, на която проблемът да бъде обсъден отново. Когато предложението бъде официално входирано, ще бъде свикана комисия по транспорт, на която ще се вземе решение по казуса.