Трафикантка на бебета остава в ареста
Трафикантка на бебета остава в ареста / Sofia Photo Agency, архив

Варненският апелативен съд остави в ареста 49-годишната Величка Андонова, разследвана за трафик на бебета.

Варненката е обвинена, че е набирала бременни жени и ги е убеждавала да родят децата си в Гърция. Според съда ако жената получи по-лека мярка, може да се опита да окаже въздействие върху все още неразпитани свидетели по делото и така да извърши друго престъпление. Съдебният състав прецени също, че въпреки доказаните множество заболявания на Андонова, 49-годишната жена може да пребивава в условията на следствения арест.

Величка Андонова е част от престъпната група за трафик на бебета, която беше разбита в края на януари при съвместна операция между властите в България и Гърция. Тогава бяха арестувани 14 души - 11 българи и 3 гърци. Петима от българите бяха задържани във Варна, Бургас и Ямбол. От тях единствено Величка остава в ареста, останалите четирима са под „домашен арест”.

Групата е набирала бременни жени от различни крайща в Източна България и ги е убеждавала срещу сумата от около 2 500 евро да продадат децата си в Гърция. Новородените били продавани за суми между 18 000 и 25 000 евро. За момиченцата гръцките семейства плащали 18 000-20 00 евро, а за момчетата - с 5000-6000 евро повече.

За организиране и ръководене на престъпна група за трафик на хора наказанието е от  5 до 15 години лишаване от свобода, а за участие в нея - от 1 до 6 години, и глоба между 20 и 100 000 лева. Майките няма да носят отговорност, тъй като доброволно са дали показания пред прокуратурата.