Топлата вода - незаконният басейн на народа
Топлата вода - незаконният басейн на народа / снимки: Дарик Варна
Топлата вода - незаконният басейн на народа
89933
Топлата вода - незаконният басейн на народа
  • Топлата вода - незаконният басейн на народа

Варненци искат узаконяване, полицейска охрана и поставяне на осветление на Топлата вода. За това се настоява в отворено писмо до кмета, областния управител и правителството.

Исканията са на група варненци, обединени в инициативен комитет. От там са се заели и със задачата да въведат елементарен ред на басейна, разположен край Офицерския плаж.

Топлата вода е една от противоречивите атракции на крайбрежната алея. Басейнът на народа се намира на около 200 метра от най-луксозния варненски плаж. Ползва се целогодишно, основно от възрастни хора.

Санитарен контрол на къпалнята няма, разкри д-р Дочка Михайловa, директор на Регионалната здравна инспекция. Тя уточни, че съоръжението не е регистрирано като обект с обществено предназначение. Така хигиената и качеството на водата там не подлежат на проверка от здравните власти.

Топлата вода  незаконният басейн на народа
netinfo


Басейнът, което се ползва целогодишно, е построен с дарения, но не е узаконено, а пречистването и почистването се прави от доброволци с подръчни средства.

Топлата вода  незаконният басейн на народа
netinfo

Най-добрият вариант за Топлата вода е да стане обществена къпалня, която да има стопанин, смята областният управител. Според Стоян Пасев другият вариант е басейнът с термална вода да бъде отдаден на концесия, което обаче ще доведе до въвеждане на такса за ползването му.

Топлата вода  незаконният басейн на народа
netinfo


Ползвателите на безплатния басейн обаче не са съгласни да плащат за къпане в лечебните минерални води. От Инициативния комитет призоваха властите да подкрепят инициатива за узаконяване, въвеждане на ред и надлежна експлоатация и реконструкция на съществуващата обществена къпалня. Това включва признаване на действащия басейн като обществено полезен обект на градската инфраструктура, да му се даде адрес, да се постави осветление, периодично да патрулират полицейски екипи, по възможност да се постави спасителен пост и химическа тоалетна.

Още по темата ще откриете в аудио зоната.