Социални работници
Социални работници / live.varna.bg
В ситуацията на извънредно положение натоварването е много по-голямо, но и днес отказали се няма

Самотни възрастни, хора с увреждания, ветерани от войните, военноинвалиди - това са хората, за които се грижат социалните работници от Домашния социален патронаж във Варна. Средната възраст на потребителите е между 80-82 години. 550 души получават всеки ден топла храна и топла дума.

"При нас няма текучество на кадри, защото, когато човек започне работа или се отказва веднага, или разбира, че това е негова съдба", казва Дарина Стоянова от патронажа. Повече от 70 души, със стаж над 20 години, работят в Домашния социален патронаж. В ситуацията на извънредно положение натоварването е много по-голямо, но и днес отказали се няма.

Всеки ден екипи доставят по домовете храна за хората в нужда от 10,30 -13,30 часа. За събота и неделя доставката е в петък. При по-тежки здравословни проблеми, допълнителни грижи оказват медицински сестри и санитари. Всички са в постоянен контакт с възрастните хора, които имат нужда от внимание и от добра дума. "Работата е тежка, но носи удовлетворение, че си полезен и помагаш. Какво по-хубаво от това", казва Дарина Стоянова.

Взети са всички предпазни мерки - храната е в съдове за еднократна употреба, а пакетираната - в торбички. Служителите задължително използват лични предпазни средства, работно облекло, боне, ръкавели, маска за лице и ръкавици за еднократна употреба. Разделени са на два екипа, които нямат контакт по-между си, за да може при евентуална карантина на единия екип, другият да бъде на линия. Защото работата не трябва и не може да спира.