Топ барман пред Дарик: Джеймс Бонд пие мартини, но Даниъл Крейг залага на чистата водка
Топ барман пред Дарик: Джеймс Бонд пие мартини, но Даниъл Крейг залага на чистата водка / Даниъл Крейг като Джеймс Бонд с любимото си мартини

Във филма „Джеймс Бонд” Агент 007 пие мартини (или бира в последните две ленти за легендарния шпионин), но в реалния живот актьорът Даниел Крейг предпочита чиста водка. Това разкри във варненското Дарик кафе, което тази сутрин бе по-скоро Дарик коктейл, Джорджо Фада - мениджър на образователния център на Международната асоциация на барманите.

Фада е в морската столица, за да председателства  журито на Националното първенство за бармани, което започва днес.

Джордо Фада е родом от Сардиния, но от години работи в един от най-елитните хотели във Венеция, където по време на филмовото биенале отсядат световни звезди. „Никълъс Кейдж например идва с голяма група хора, често с всичките си бивши съпруги. Може да пие доста предната вечер, но става много рано - в 4-5 часа сутринта”, разкри той. Харисън Форд предпочитал само вино, а Мат Деймънд и баща му си поръчвали коктейла „Лонг Айлънд”. Фада отказа да посочи големи подробности за вкуса на звездите, тъй като „добрият барман винаги пази тайна”. Според него професионалистът в гилдията трябва да умее да накара клиентът да се почувства значим и разбран, освен да прави отлични коктейли.

Тенденциите в барманската професия са завръщане към стари техники, използване на прости съставки и домашно приготвени продукти, съчетано с ароматни билки. Последна мода при коктейлите е опушване със специална машина, която им придава специфичен вкус. Обикновено тенденциите се диктуват от Барселона и Лондон. В последно време се налага нова техника, свързана с наливане от високо, за да може да се аерира напитката като в нея се вкарва допълнително кислород. Важна част от работата на бармана е и шоуто за клиентите.

Според Пенчо Пенчев - президент на Българската асоциация на барманите (БАБ) не може да се даде точно определение кой е най-добрият коктейл. Майсторството се крие в това клиентът да не може да разгадае съставките.

Все още на мода остава Мохитото, но с най-различни вариации. Напоследък все по-поръчван е коктейлът „Йогурт Мохито”. Българската интерпретация на "Блъди Мери" пък се нарича "Княгиня Мария" и представлява смес от ракия с доматен сок и съответните подправки. Друг популярен български коктейл си остава „Облак” - смес от мента и мастика.

Най-добрите български бармани ще изсипят дъжд от напитки, представяйки последните тенденции в изкуството на коктейлите. Събитието ще се състои днес и утре в Хотел-галерия „Графит”. За момента желание за участие са изявили над 40 души. Записванията продължават. Целта е да се излъчат победители в стиловете класически и флеър, които ще представят България на Световното първенство за бармани в Прага през август.