Томовете по делото  Килърите пътували до София с пикап
Томовете по делото Килърите пътували до София с пикап / снимка: Апелативен съд - Варна

Приключилото наскоро повторно разглеждане на делото, придобило популярност като „Килърите", е най-голямото, гледано във Варненския апелативен съд. Това разкри председателят на съдилището Ванухи Аракелян.

Делото "Килърите": Един невинен и трима осъдени на доживотен затвор

Материалите по „Килърите" са разпределени в 84 тома, чието общо тегло е над 100 кг. Обемът е толкова голям, че томовете не са могли да се съберат в лека кола и затова са били транспортирани до Върховния касационен съд в София с пикап, обясни Аракелян.

Апелативен съд Варна е един от водещите съдилища в страната по всички наблюдавани от Висшия съдебен съвет показатели. Той е трети по големина и втори по натовареност апелативен съд, веднага след Софийски апелативен.

Назначават още четирима съдии във Варненския районен съд

Анализът на правораздавателната дейност в АС-Варна за 2015 г., при съпоставени данни от 2013 и 2014 г., сочи чувствителен ръст на постъпилите дела, на тези за разглеждане и на свършените дела. През 2015 година в АС- Варна са постъпили общо 2024 дела (с 217 повече от 2014 г.), разгледани са били 2225 (190 повече от 2014 г.), а свършените 1964 дела са със 130 повече в сравнение с предходната 2014 г. Средно месечно през отчетния период са постъпвали по 168 дела, отчете председателят.

524 години са общо годините юридически стаж, които имат 24-имата магистрати в Апелативен съд Варна, отчете още Аракелян.

Бизнесът винаги е на крачка пред правото

Твърдението е на съдия от друга държава, но важи и за нашата страна. И през миналата година съдиите от Търговско отделение в Апелативен съд - Варна са се произнасяли по казуси, по които няма нормативен отговор и няма еднозначна съдебна практика. Предизвикателствата съдиите посрещат с непрекъснато екипно обучение и съвместно обсъждане, отбеляза Анета Братанова, зам. председател на АС -Варна и ръководител на Търговско отделение.

В сравнение с предходните две години, през 2015 г. там са намалели делата, свързани с производство по несъстоятелност (10 % от всички постъпили дела). Наблюдава се тенденция за намаляване на дружествените спорове (13 на сто от делата).

„Всичко останало са търговски договорни отношения, във всичките им разновидности. Най-вече става въпрос за заеми, финансови лизинги и строително-монтажни работи", посочи Братанова.

Наблюдава се и тенденция за увеличаване на фактическата и правна сложност на делата. С най-голяма степен на сложност са тези за строително-монтажни работи и обществени поръчки, след тях са делата за банковите кредити, при които има насрещни възражения за потребителска защита, показват резултатите от вътрешна анкета, проведена сред съдиите в Търговско отделение.