Токсиколог: Анаболите водят до импотентност
Токсиколог: Анаболите водят до импотентност / sxc.hu

Употребата на анаболни стероиди може да доведе до временна стерилност и намаляване на либидото. Това обясни пред Дарик доц. Снежа Златева, завеждащ Клиниката по токсикология към Военноморска болница.

Пиенето или инжектирането на анаболи може да предизвика порастване на женски гърди при мъжете, психози, гърчове, ранна атеросклероза, увеличено сърце, тумори в черния дроб и простатната жлеза. При употреба на стероиди младите спортисти могат да останат ниски на ръст, а при по-големите да причини остеопороза, предупреди доц. Златева.

Годишно варненските токсиколози помагат при 2-3 случая на злоупотребили с анаболи. Всички пациенти са добре сложени юноши и мъже с добре развита от тренировки мускулатура.

В някои хранителни добавки има анаболни стероиди, което не се обозначава от производителите. Проучване в Швейцария доказало наличие на стероиди в 13 хранителни добавки от изследвани 130 вида, разкри шефът на варненската токсикология. Специалистът предупреди, че комбинирането на стероиди с алкохол, амфетамини и кокаин е много опасно.

26-годишен варненец почина преди дни, след като постъпи в клиниката с интоксикация от анаболи. Младежът, който бил отдаден на фитнеса, от дълго време взимал стероиди за по-добри резултати от тренировките.