Тоалетен казус в Общината: Концесионер не можел да ползва обектите си
Тоалетен казус в Общината: Концесионер не можел да ползва обектите си / sxc.hu

Таксата по концесионния договор за градските тоалетни да бъде намалена наполовина, заради невъзможност на концесионера „Варна клийн сървис" реално да ползва 8 от 17-те санитарни възли. Това стана ясно на заседание на общинската комисия "Собственост и стопанство".

Пред съветниците управителят на „Варна клийн сървис" Нихат Емин заяви, че фирмата е възпрепятствана да оперира с два обекта - тоалетните на стадион „Локомотив" и на стадион „Спартак". Правени са опити за влизане във владение, но неуспешни, разкри Емин. А достъпът до санитарните възли бил ограничен, заради загражденията около стадионите. За останалите 6 обекта, намиращи се в кварталите, нямало обществена нужда, не били снабдени с ток и вода още при сключване на концесионния договор през 2005 г.

Концесионерът настоява тези 8 обекта да бъдат извадени от концесионния договор, а таксата по него да бъде намалена наполовина.

Близо до градската тоалетна до сцена „Раковина" пък имало разположени химически тоалетни, което било нарушение на концесионния договор, смята Емин.

Казусът да бъде разгледан на заседание следващата седмица, решиха съветниците от комисия "Собственост и стопанство".

Договорът на „Варна клийн сървис" за концесия е за срок от 15 години. Годишната вноска, която концесионерът дължи на Общината, е 20 000 лева.

Най-голям оборот от посещения „Варна клийн сървис" регистрирали в тоалетните на площад „Мусала" и на Синия пазар. През летните месеци двата обекта докарвали на стопанина си общо 5 000 лева.