Тестват шумов индикатор в дискотеките
Тестват шумов индикатор в дискотеките / netinfo
Светлинен индикатор за шум, създаден от екип специалисти от Техническия университет, бе тестван пред съветниците от общинската комисия по търговия и туризъм. Тестът бе извършен във връзка с предложението на кмета на Варна Кирил Йорданов за допълнение на Наредбата за реда за провеждане на търговска дейност с изискването всички заведения за хранене и развлечения, чиито озвучителни уредби са с мощност над 50 вата, да притежават устройства за контрол на шума. Условието е залегнало и в Наредба 24 за санитарно-хигиенните изисквания към дискотеките на Министерството на здравеопазването.

Светлинният индикатор е създаден по поръчка на община Варна. Той е първи по рода си в страната. Цената на изобретението е 186 лева с ДДС. Индикаторът показва какво е нивото на шума чрез светодиоди. Когато то е под 75 децибела, светят зелени светодиоди, когато премине тази граница, светват жълти, а когато надвиши 85 децибела, което е допустимата граница за дискотеките, светват червени светодиоди.

Специалисти от РИОКОЗ ще решат къде точно в заведенията трябва да бъдат монтирани индикаторите. Според създателите му, е най-добре те да са разположени в близост до местата за танцуване. Устройството трябва да бъде одобрено както от РИОКОЗ, така и от община Варна.

През следващата седмица светлинният индикатор ще бъде изпробван в дискотека, заведение с жива музика и заведение за хранене. Ще бъде потърсено и становище от Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна. Едва след това съветниците ще гласуват допълнението към Наредбата за реда за извършване на търговска дейност.