Терапията очаква супер модерен линеен ускорител
Терапията очаква супер модерен линеен ускорител / Дарик Варна, архив

С апарат от най-ново поколение за радиохирургия ще се сдобие болница „Св. Марина“. Това ще бъде трети линеен ускорител, най-модерният във Варна, обясни ректорът на Медицинския университет проф. д-р Красимир Иванов. В момента върви процедура за избор на изпълнител за строеж на бункера. Очаква се апаратурата да започне да функционира от октомври. От миналия месец двата линейни ускорителя в Терапията работят с пациенти, увери медикът. В модерния онкоцентър в болницата съвместно с българските лекари работи и физик от Канада.

Университетската болница е основна база за обучение на студентите от Медицинския университет. Заради повишения интерес към висшето училище то ще отвори два нови филиала в Шумен и Велико Търново. От 2013 година медици се обучават и в Русе. С правителствено решение 137 декара в местността Малка чайка са предоставени за управление на университета, който иска да изгради там комплекс за морски спортове със зони за отдих и конгресен туризъм. Ръководството има намерение на преустрои и пространството пред студентското общежитие на ул. „Дубровник“. Районът там ще бъде озеленен, обясни проф. Иванов.

Огромна придобивка не само за университета, но и за страната, е Центърът по транслационна медицина и клетъчна терапия, която ще доведе до революция при лечението на онкохематологичните заболявания. Това, което предстои през тази година, е центърът да бъде надграден с лаборатория по фармакотоксикологични изследвания и за генетичен анализ,  посочи ректорът.

Броят на студентите в Медицинския университет се е повишил с 43 процента през миналата в сравнение с 2012 година. За едно място във висшето училище се борят по десет кандидати, което води до качествен подбор, коментира професорът. В момента там се обучават 3960 студенти, 3087 от които са български граждани. Все повече расте броят на чуждестранните студенти. Университетът е предпочитано място за младежи от Европейския съюз, САЩ, Норвегия, Португалия и др. Стремежът на ръководството е да се разкриват и нови специалности и магистърски програми.

Основен акцент в работата е международното сътрудничество. Медицинският университет има над 82 партньори от пет континента. В него се обучават и 144 докторанти. Преподавателите, които придобиват степен и звание, отговарят на всички изисквания по закон. Критериите дори са завишени, увери д-р Иванов. Университетът разполага с интерактивна библиотека, със спортна база, а скоро предстои да започне и излъчване на собствена телевизия.