Течове скъсяват живота на панелките
Течове скъсяват живота на панелките / DarikNews.bg, архив

Металните връзки, използвани при строежа на панелните блокове, са най-слабите места на тези сгради. Това мнение изрази пред Дарик председателят на Съюза на архитектите във Варна Димитър Стефанов. Той поясни, че причината е в корозирането им заради лошата хидроизолация и не добре положените фуги по покривите на някои здания.

Заради тези недостатъци водата успява да си прокара път като минава през конструктивни връзки и достига етажи по-надолу. Желязото, върху което водата въздейства, корозира и губи носимоспособността си, обясни още Стефанов.

За да се даде реална и точна оценка на състоянието на панелките, е нужно да се направи експертиза от специалисти. Такава до момента не е извършвана, отчита арх. Стефанов. Би могла да се направи чрез разделяне на групи по година на изграждане. Първите панелни жилища са строени през 60-те години. Определеният срок на годност за повечето е от около 50 години, което означава, че те са вече на финала на своя живот.

Въпреки тези недостатъци архитектът смята, че панелните блокове имат бъдеще и си заслужава да се влагат усилия за удължаване на живота им. Предимствата им са големите стаи и коридори, смята Стефанов. Според него панелните жилища са изключително удобни и са едни от най-добре функциониращите апартаменти. Те разполагат с паркинги заради обширните междублокови пространства, намират се в близост до големи булеварди и автобусни спирки.

Начини за подсилване на сградите не липсват. Нужно е да се направи цялостен анализ на панелния блок и да се изготви комплексен проект за саниране. При изпълнението се цели подмяна на инсталации и топлоизолиране. Предприемането на подобни действия без консултация със специалист и решаването на проблема на парче би могло да има обратен ефект и да наруши устойчивостта на сградата, смята архитектът.