ТЕЦ Варна отричат, че работят само за износ
ТЕЦ Варна отричат, че работят само за износ / netinfo
ТЕЦ Варна e осигурила за енергийната система на България общо 638 000 МВтч електроенергия през първите три месеца на 2008 г., което е със 131 000 МВтч повече в сравнение със същия период на миналата година. Това заявиха от пресслужбата на централата, след като миналата седмица изпълнителният директор на Националната електрическа компания Мардик Папазян обяви, че от началото на годината ЧЕЗ работи само за износ и не изпълнява квотата си за вътрешния пазар.

За 2008 г. ТЕЦ Варна планира да произведе 4.8 млн. МВтч електрическа енергия. Този план най-вероятно няма да бъде изпълнен в пълния му обем заради неблагоприятните условия на работа, които определя регулаторът, съобщават още от компанията.

До този момент не сме получили от ДКЕВР отговор на молбата ни за корекция на регулираната цена за вътрешния пазар, каза Ян Вавера, председател на борда на директорите на електроцентралата. Молбата е подадена с оглед на увеличените цени на суровините на световния пазар и съответното повишение на цените на въглищата, внасяни от Украйна, Русия и Виетнам.

Досега загубите достигнаха 20 лв. за всеки МВт, продаден на вътрешния пазар. Стремим се да компенсираме частично загубите си чрез износ в размер на 60 МВт, добави още Вавера.