ТЕЦ „Варна” готова да посрещне зимния сезон
ТЕЦ „Варна” готова да посрещне зимния сезон / Sofia Photo Agency, архив

ТЕЦ „Варна” е приключила подготовката за зимния сезон. Централата разполага с 360 хил.тона въглища на склад, достатъчно, за да обезпечи работата си за няколко месеца напред. Това количество е близо три пъти повече в сравнение със задължението на електроцентралата по договора с Националната електрическата компания (НЕК) за осигуряване на студения резерв на България. Договорени са и бъдещи ритмични доставки, които гарантират работата на мощностите през целия зимен сезон.

Плановите ремонти на блоковете на ТЕЦ „Варна” са приключили съгласно първоначалнo планираните и съгласувани с Енергийния системен оператор (ЕСО) графици. В момента всички блокове на ТЕЦ „Варна” са в много добро техническо състояние и при необходимост могат да работят на пълна мощност, за да бъде гарантиран енергийният баланс на България.

С цел да бъде осигурена безпроблемната работа на централата през зимния период, в ТЕЦ Варна е изпълнена специализирана програма, включваща оперативни и ремонтни дейности за поддръжка и експлоатация на съоръженията при зимни условия. С изпълнението на програмата е запознато и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Варненската централа осигурява 60% от студения резерв в страната и е единственият източник в цяла Северна България, който има достатъчна мощност, за да компенсира аварийно отпадане или непланово спиране на блок 1000 МВт в АЕЦ “Козлодуй” или разкъсвания на 400 киловолтовия енергиен пръстен.