Такситата във Варна с най-високи данъци след Бургас
Такситата във Варна с най-високи данъци след Бургас / Dariknews.bg, архив

Варненските таксиметрови шофьори ще плащат един от най-високите данъци в страната, ако бъде прието предложението на четирима общински съветници налогът да е в размер на 850 лева.

Досега единствено в Бургас планират да въведат по-висок данък. Предложението за втория по големина морски град в страната е за 900 лева, но още не е гласувано от местния парламент.

Вносители на проекта за промени в Наредбата за местните данъци във Варна са Станислав Иванов (ГЕРБ), Димитър Карбов (НФСБ), Добромир Джиков („Граждани и експерти и СДС") и Христо Атанасов (Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски”). Те изчисляват годишните постъпления в общинския бюджет на 1,6 млн. лв. Към 1 септември броят на разрешителните, издадени за извършване на таксиметров превоз на територията на Варна, е 1874.

След измененията в Закона за местните данъци и такси от началото на следващата година общините сами ще определят налозите, които могат да бъдат в границите от 300 до 1000 лева.

В някои общини след реакция на таксиметровия бранш се стигна до промяна на заложените ставки. В Стара Загора първоначалното предложение беше за 700 лева, а в Добрич – за 590 лева. Очаква се обаче съветници в двата областни града да гласуват минималния допустим от закона праг от 300 лева.

Минималната ставка ще плащат и таксиметровите водачи в Пловдив, Кюстендил и Силистра.

В община Разград предложението е за 350 лева данък, в Плевен – 450 лева, във Велико Търново и Поморие – 600 лева.