Таксиджии: Шефовете на централи укриват доходи
Таксиджии: Шефовете на централи укриват доходи / Sofia Photo Agency, архив

Собствениците на таксиметрови радиоцентрали във Варна от години укриват доходи в особено големи размери. Това заяви пред Дарик Димчо Иванов - председател на Независимия транспортен синдикат „Авто-94".

Средногодишно един таксиметров водач плащал около 2300 лева за ефир. За тази услуга не му се издавали нито касов бон, нито фактура, а заплащането се отбелязвало в „черни" тетрадки, които оставали скрити за контролните органи, твърди председателят на синдикат „Авто-94".

Освен това собствениците на централи незаконно отдават честотите под наем. За да получват заплащане за тази услуга те трябва да са лицензирани като мобилни оператори, според синдикалния лидер.

Заради тези нередности и дъмпинговите, според синдикалиста, нови цени на таксиметровите услуги във Варна „Авто-94" подготвя сигнал-жалба до премиера, министъра на вътрешните работи, главния прокурор и директора на НАП.

Клевета. Удар под кръста. Така шефът на „Ласия такси" Иван Михайлов коментира обвиненията на синдикат „Авто-94". Таксиметровият бос бе категоричен, че авторът на тези твърдения „ще си понесе последствията".

Михайлов разкри, че много от колите на неговата централа днес са отказали да се претарифират. „Няма метод, по който да ги принудим да сменят цените. Всичко е въпрос на договорна съвместна дейност", добави бизнесменът.

От днес по-големите таксиметрови централи обявиха с около 35% по-ниски тарифи на таксиметровите услуги. Новите цени станаха причина недоволни таксиджии да протестират, а около 300 жълти коли направиха шествие.

Днес 1500 таксиметрови и други коли се очаква да се съберат на нов протест срещу ниските цени. Шествието ще тръгне в 13 часа от паркинга до Терапията, като се предвиждат няколко обиколки по маршрута кв.Аспарухово-спирка „Почивка"-Терапията. Протестите ще продължат през цялата седмица, докато не се стигне до компромисно решение, закани се Димчо Иванов.

На шествието днес ще има 10 комендантски коли, които ще следят за провокатори. Според Иванов на вчерашния протест е имало провокация на Аспарухов мост, заради която се е получило голямо задръстване.