Съветник изчисли какви наеми плаща Lafka във Варна
Съветник изчисли какви наеми плаща Lafka във Варна / БГНЕС, архив

Наемът, който търговската верига Lafka плаща на общината за всеки свой обект във Варна, би трябвало да варира между 180 и 250 лева, изчисли съветникът на БСП в местния парламент Януарий Вичев. Пред Дарик той обаче уточни, че сметките му може да не са съвсем точни, защото не е виждал концесионния договор. За неговото публично показване социалистът настоява още от предишния си мандат, а наскоро отново постави въпроса пред колегите си.

Договорът на общината с „Lafka” да бъде показан, настоява съветник

Съветник изчисли какви наеми плаща Lafka във Варна
netinfo
„По моя информация общината няма сключен договор с Lafka, а с четири фирми, които са й преотстъпили правото да използва обектите. Тези договори са сключени през 2006 г. и са за срок от 15 години. Първоначално фирмите са имали право да продават само вестници и списания, а после им е разрешено да предлагат тютюневи изделия и напитки, но не и алкохолни. Трябва да видим как са сключени договорите, дали в тях има възможност обектите да се преотдават, какви разрешения е издавал Общинският съвет и как тази дейност се е разраснала до малки супер маркети”, обясни пред Дарик Вичев. Той настоява също да бъде изяснено дали може да се извършва хазартна дейност в обектите и дали за тях се плаща такса „смет”.

Според съветника павилионите пречат на придвижването на пешеходците и на майките с колички и трябва да бъде изяснено дали разположението им отговаря на изискванията на Закона за устройство на територията.

„Ние не сме против да има търговска дейност на веригата Lafka. Въпросът е да се види какви са условията и как правилно да се провежда тази дейност, за да бъде в интерес на гражданите”, каза още социалистът.

Преизбраха Борислав Гуцанов за председател на БСП-Варна

След отчетно-изборната конференция на БСП-Варна в края на февруари Вичев написа във „Фейсбук”, че тя е била „манипулирана и нагласена”.

„Конференцията не беше коректно организирана, но това са вътрешно партийни въпроси. Няма напрежение в групата на БСП в Общинския съвет (оглавявана от Борислав Гуцанов – б. ред.), Иначе конфликти и вътрешно партийно напрежение винаги е имало, но предполагам, че с времето постепенно ще бъдат изчистени”, завърши Вичев.