Съветниците в Бяла гласували бюджета, тъй като останали без заплати
Съветниците в Бяла гласували бюджета, тъй като останали без заплати / netinfo
Бюджетът на община Бяла най-после е приет, съобщи на ежемесечния си брифинг кметът Илиян Цонев. Общата му стойност е почти 8 млн. и 200 хил. лв.

Общината е привлякла на територията си частни инвестиции за около 60 млн. евро, които ще бъдат вложени в строителството на апартаменти, които след като бъдат продадени, ще докарат бюджетни приходи от 4 млн. лв.

За първите три месеца на годината агенция “Глобъл Рейтингс” е присъдила на община Бяла дългосрочен кредитен рейтин “BBB”, а краткосрочният е “а1”. На базата на тези анализи се обмисля кандидатстване за краткосрочен кредит в размер на около 800 хил. лв., който ще се използва за доизграждане на инфраструктурни проекти.

Илиян Цонев окачестви причините да се забави приемането на бюджета като личностни, а не политически или икономически. Става въпрос за напрежение между седем общински съветници и екипа на кмета. Заместник-кметът Олег Атанасов е спрял заплатите на Общинския съвет, когато Цонев е бил в чужбина. Това е било законова мярка, тъй като общинските съветници не са се произнесли по внесения за разглеждане бюджет в определения от закона срок. След това бюджетът бива приет единодушно.

“Спорът на кметската администрация е с група хора, които имат високи амбиции и малки възможности” – каза Олег Атанасов.

“Заради тези хора, които искат да забавят развитието на града, ще се кандидатирам за още един мандат “ – обяви Илиян Цонев.

На 1 юни се открива туристическият сезон в Бяла. Това лято се очакват около 10 % повече туристи - предимно норвежци, датчани и руснаци, които са закупили апартаменти в новопостроените жилищни комплекси в града.