Съветници в неведение имаме ли инсталация за разделно събиране на боклук
Съветници в неведение имаме ли инсталация за разделно събиране на боклук / DarikNews.bg, архив

Във Варна има инсталация за сепариране на отпадъци и тя се експлоатира от май тази година. Това стана ясно на заседание на комисията по благоустройство, след като общинският съветник Христо Атанасов попита какви площи са обособени за целта, как се процедира с разделното сметосъбиране и работи ли инсталацията. Той обясни пред колегите си, че в града обслужването е на ниско ниво, а боклукът се извозва със закъснение.

Общинският съветник Янко Станев заяви, че във Варна няма система за разделно сметосъбиране и призова администрацията да подготви информация за начина, по който работи фирмата "Екопак", с която общината има договор.

През 2011 година местната администрация е преподписала договора си с "Екопак" с продължителност до 2015-та. До април фирмата е работила с подизпълнител - "Титан АС", който е отговарял само за извозването на боклука. От месец май обаче от "Екопак" сключили договор с друг подизпълнител - фирма в Западна промишлена зона, която разполагала с инсталация за разделно сметосъбиране, поясниха от администрацията и увериха, че тя е действаща. Капацитетът на площадката бил около 30 тона дневно. По данни на "Екопак" за последното тримесечие са обработени 450 тона боклук, 240 от които са разделно събрани суровини. От 10 дни насам общината има достъп до камионите, извозващи сметта, в които има монтирана GPS система.

Съветниците задължиха администрацията да подготви доклад за разделното събиране на отпадъци във Варна и за дейността на фирмата, която го извършва. Ако бъдат открити нарушения или несъответствия, договорът може да бъде прекратен.

В града ще бъдат обособени площадки за събиране на опасни отпадъци, стана ясно още на заседанието. Идеята е те да бъдат разположени по райони, а администрациите да предложат подходящи за целта терени. Марио Шиваров от ГЕРБ пък попита изготвена ли е вече карта на микросметищата във Варна, решение за което беше взето от комисията преди около година. Отговор от администрацията обаче не последва.