Съветници ще проверяват дали е опасен басейн Алекси Алексиев
Съветници ще проверяват дали е опасен басейн Алекси Алексиев / DarikNews.bg, архив

Доклад и експертиза за състоянието на плувен басейн „Алекси Алексиев“  поискаха общинските съветници от комисията по „Младежки дейности и спорт“ на днешното си заседание. Резултатите от проверката трябва да бъдат представени на следващото заседание на ресорната комисия. Анализ на моментното състояние на басейна е нужен, тъй като по думите на бившия директор на общинското предприятие „Спортни имоти“ Петър Пасев, басейнът тече и с всеки изминал ден става все по-опасен.

„За ремонта му бяха дадени 3,5 млн. лв., като още през 2006 г. фирмата, която първоначално извършваше ремонтните дейности - „Хидрострой“, не си свърши работата. За една нощ се губеха по 200- 300 кубика вода. Слагаха се торби с пясък, облепихме басейна с 3мм. фолио, на което срокът на годност скоро изтича. Сами се сещате, че това са временни решения, а наклонът вече е стигнал до кулата за скокове“, сподели Пасев.

Той добави, че заради некачествения ремонт през 2010 г. във Варненска районна прокуратура е образувано дело срещу „Хидрострой“. Членовете на комисията по „Младежки дейности и спорт“ се ангажираха да разгледат становището на прокуратурата и да проучат развитието на делото.

На следващото си заседание съветниците ще поискат и отчет от представител на „Спортен комплекс Варна“, който да ги информира за развитието на строежа на стадион „Варна“.

Членовете на спортната комисия ще сформират и работна група, която да изчисти неточностите около дейността на новото предприятие „Спорт-Варна“. Преди седмица областният управител Иван Великов върна решението на Общинския съвет за обединението на досегашните предприятия „Спорт за всички“ и „Спортни имоти“ в новото дружество. Шестима от членовете на работната група ще са общински съветници, а останалите представители на администрацията.

Съветниците решиха още да не увеличават финансирането на Асоциацията на ветераните спортисти, тъй като макрорамката на бюджета за 2014 г. вече беше приета, а заложеното финансиране за асоциацията през тази година е повече от 32 000 лв. Членовете на комисията посъветваха ветераните да преструктурират разходите в отпуснатия бюджет.