Съветници ще издават разрешителни за павилионите в курортите
Съветници ще издават разрешителни за павилионите в курортите / netinfo
Разрешителните за поставяне на павилиони в Морската градина и курортните комплекси ще се издават от комисия от трима общински съветници и двама представители на община Варна. Това решиха местните парламентаристи, като за целта измениха Наредбата, регламентираща реда за поставяне на преместваеми търговски обекти на територията на община Варна. За да бъдат валидни, разрешителните трябва да бъдат подписани от заместник-кмета. Двама съветници ще участват и в комисията, която разглежда схемите за павилионите в курортите и Морската градина, които трябва да бъдат утвърдени от главния архитект на общината в срок до 30 януари на съответната година.

Разрешителните за поставяне на павилионите вече ще се издават от комисиите по чл. 4 в районите и ще бъдат подписвани от районния кмет, като това трябва да се случи в 14-дневен срок от вземането на решението. Досега издаването на разрешителните бе правомощие на кмета на района. Освен това разрешителните вече няма да са с едногодишен, а с тригодишен срок. По този начин ще се създаде по-голяма сигурност за търговците, смятат общинарите. Те решиха още да отпаднат ограниченията, които не позволяваха на юридическите или физическите лица да ползват повече от един преместваем обект. От наредбата ще отпадне и текстът, недопускащ преотдаване или преотстъпване на търговските обекти на други лица.

Променената наредба не позволява поставянето на бараки по основните площади и булеварди на града, както и по някои централни улици. Забраната не важи за павилионите за продажба на периодичен печат и сезонните обекти. За такива се считат обектите, функциониращи за времето от 1 април до 30 октомври, като в това число ще влязат и павилионите за хранителни продукти.

Преместваемите обекти ще бъдат демонтирани по заповед на кмета при констатирани нарушения, както и при възникване на инвестиционна инициатива за застрояване на терена. От общинската администрация информираха, че общината ще отдели 600 000 лева за премахване на незаконни бараки, като търгът за извършване на дейността е спечелен от фирмата “Хидрострой”.

Днес +