Съветници обезпокоени от изоставане в сроковете за културна столица
Съветници обезпокоени от изоставане в сроковете за културна столица / netinfo

Безпокойство от изоставане в сроковете за подготовка на документите за финалния етап от надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 г. изразиха варненските общински съветници от комисията „Култура и духовно развитие”. На какво почиват притесненията им не стана ясно, но до всички членове е достигнала информация за забавяне, заяви председателят на комисията Даниела Димова. Тя поиска черновата на апликационната форма да бъде готова преди края на месеца, когато консултантът на Варна по кандидатурата сър Робърт Скот ще пристигне в България. Документите трябва да се предадат до 21 юли в Министерството на културата, като не трябва да се чака последният момент, добави още Димова.    

Според екипа, подготвящ кандидатурата, определените предварително графици се спазват. Десислава Георгиева от общинската дирекция „Култура и духовно развитие” увери общинските съветници, че в срок се изпълняват задачите, поставени от сър Робърт Скот.  Апликационната форма трябва да съдържа концепция и бюджет на събитието, както и разработена артистична програма.

В защита на екипа зад кандидатурата се изказа и зам.-кметът Пламена Маринова. Тя изрази недоумение от какво е продиктувано безпокойствието на съветници и им обеща документацията да бъде подготвена навреме и по най-добрия начин.

На следващото заседание на комисията по култура трябва да бъде представен отчет на средствата, които до този момент са изразходвани за презентация на кандидатурата на Варна.