Съветничка покани кмета на гости, за да пътуват заедно по Аспарухов мост
Съветничка покани кмета на гости, за да пътуват заедно по Аспарухов мост / Милена Георгиева

Всички, ангажирани с ремонта на Аспаруховия мост, полагат максимални усилия той да приключи възможно най-бързо, заяви на заседание на Общинския съвет кметът на Варна Иван Портних. Той призова жителите на квартала да проявят разбиране и търпение, тъй като няма как реализирането на големи инфраструктурни проекти да не причини известни неудобства.

Кметът помоли жителите на „Аспарухово” да използват масово градския транспорт и увери, че ще бъдат пускани повече автобуси. Много от автомобилите, които се движат по моста, са само с шофьори, което утежнява трафика, поясни Портних и изрази надежда, че ремонтът ще приключи до 15 юни. Той обеща още в близките две години районът да придобие нов облик.

„Основен ремонт на Аспаруховия мост не е правен от 40 години и съоръжението е в критично състояние. Този първи етап е най-сложен, тъй като касае входно-изходните връзки”, обясни кметът. По думите му при следващите етапи пропускателните възможности ще са по-големи.

Някои от съветниците изразиха възмущение от блокирането на „Аспарухово” и огромните задръствания след началото на ремонта.

Искам да поканя кмета на гости довечера и утре заедно да тръгнем към общината, за да види за какво става въпрос”, отправи предложение Милена Георгиева (БСП). Тя добави, че тази сутрин е вървяла пеш по моста, за да пристигне навреме за сесията.

„Няма голямо мероприятие, което да започва и да няма предварително план за действие. Не е нормално да липсват съгласуваност и информираност и хората с часове да стоят в задръствания”, коментира съветникът от БСП Борислав Гуцанов, който поиска работният режим на фирмата изпълнител да бъде 24-часов. За пореден път той настоя за проектиране на втори мост и заяви, че той е жизнено необходим за града.