Съкращения ще има и в кметство „Одесос”
Съкращения ще има и в кметство „Одесос” / Дарик Варна, архив

Препоръките на финансовия министър за 15 % съкращения в администрацията ще бъдат спазени и в кметство „Одесос". „Няма да успеем да избягаме от това", заяви в сутрешния блок на Дарик Варна районният кмет на „Одесос" Георги Недев.

Кадровите промени ще бъдат минимални, отбеляза Недев. Най-вероятно ще бъдат съкратени основно служители в пенсионна възраст, посочи новият кмет на „Одесос". Той разкри, че ще смени един от заместниците си, без да посочи кой точно.

В администрацията на кметство „Одесос" в момента работят 70 души. Жителите на района пък са около 86 000, посочи Георги Недев.

„Районните администрации са регистратори на проблемите в района. Нямаме собствен бюджет. Регистрирайки даден проблем го препращаме към голяма община. Освен това сме буфер на недоволството на хората", изтъкна районният кмет.

„По отношение решаване на въпроса с Максуда сме на дъното на пирамидата. Община Варна и РДНСК са органите, които реално могат да направят нещо. Ние можем само да регистрираме незаконното строителство. В рамките на правомощията, които имаме, това го правим". Така Недев коментира проблема с незаконното строителство в „Максуда". По-голямата част от ромската махала попада именно в „Одесос".

Паметниците на културата в централния район са близо 500. Стопанисването им зависи от собствениците. От районното кметство следят за състоянието на сградите чрез 5 участъкови техници, които отговарят за 11 микрорайона. При недобро стопанисване се издават констативни протоколи, посочи Недев. „Собствениците подлежат на глоби, които на този етап са малки и не са достатъчно стимулиращи за поддържане на сградите както трябва", коментира районният кмет.

Георги Недев е на 42 години. Роден и израстнал в морската столица. Магистър по финанси с диплома от Икономическия университет-Варна. Завърпил е и магистратура по приложна психология във Варненския свободен университет. Член е на Камарата на независимите оценители в България. Преди да стане кмет се е занимавал с частен бизнес в сферата на недвижимите имоти, строителството и селския туризъм. Понастоящем живее в район „Одесос".