Съдии от районния съд ще проведат срещи с ученици
Съдии от районния съд ще проведат срещи с ученици / Dariknews.bg

През тази седмица Варненският районен съд ще организира информационни срещи с подрастващи, информират от пресцентъра на съда. Срещите се правят във връзка със седмицата, в която се отбелязва Денят на Българската конституция.

Несекващият интерес към традиционно провежданите петъчни срещи на правна тематика между районните магистрати и ученици от средния курс на различни варненски училища пък е станал повод проявата да се впише като част от националната кампания на Висшия съдебен съвет за организиране на Дни на отворени врати в българските съдилища.

На 15 и 17 април от 14 часа в сградата на Районния съд ще гостува цял випуск от Професионалната гимназия по икономика ”Д-р Иван Богоров”. Учениците ще влязат в истинска съдебна зала, ще гледат видео прожекция на наказателен процес и ще разговарят с наказателни и граждански съдии.

Магистратите от Районния съд ще запознаят младежите с работата, структурата и функциите на отделните органи на съдебната власт, спецификата в ролята и правомощията на съдии, прокурори, съдебни заседатели, правилата за достъп и поведение в съдебна зала.

На учениците ще бъдат предоставени брошури с полезна информация относно правата на малолетни и непълнолетни, както и за основните права и задължения на гражданите според Конституцията.