Събуди се старо свлачище в Аспарухово
Събуди се старо свлачище в Аспарухово / Дарик Варна, архив

Старо свлачище се активизира във варненския квартал „Аспарухово”. Свличането на земни маси е в района на улиците „Розова долина” и „Ясен”. Жителите там се страхуват, че сградите в близост могат да пропаднат. Според тях свлачището се е активизирало след теч от тръба.

От кметската администрация работят по установяване на причините за свличането на земните маси. Пред Дарик инж. Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии" в Община Варна, обясни, че времето не позволява да се провери откъде идва водата. „Трябва да е малко по-сухо, да се направи една хубава разходка из гората и всичко да се разгледа всичко. Там има един каптаж на ВиК, който също трябва да се провери. Нужно е да се вземе и проба от водата, но не смесена с атмосферната, което изисква по-хубаво време”, бяха думите на експерта.

Инж. Колев не се ангажира да каже каква е опасността за местните хора. Според него има риск от разрастване на процеса, но кога ще стане и дали изобщо ще се случи, никой не може да прогнозира.

Земните маси миналата година повлякоха след себе си три ромски къщи. И трите постройки бяха незаконни, припомни инж. Колев.