Събарят принудително 3 опасни козирки в центъра
Събарят принудително 3 опасни козирки в центъра / dariknews.bg

Три потенциално опасни козирки във Варна ще бъдат принудително съборени. Това съобщи за Дарик Петя Дукова, главен експерт в общинска дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване".

Проверките за опасни козирки бяха разпоредени от прокуратурата след миналогодишния инцидент на бул."Осми приморски полк". Независими конструктивни експертизи, поръчани от Община Варна, показаха, че 3 стоманобетонни плочи трябва да бъдат съборени, обясни главен експерт Дукова.

До 2 седмици ще бъдат премахнати козирките на бул."Осми приморски полк" 70 и 76-78, както и на бул."Владислав", над някогашния супермаркет „Владислав" на кръстовището с ул."Дрин". Собствениците на трите обекта не са изпълнили кметската заповед за доброволно изпълнение, заради което ще се пристъпи към принудително събаряне. Козирките на бул."Осми приморски полк" е трябвало да бъдат съборени до 30 октомври, а на бул."Владислав" - до 6 ноември.

Опасните козирки ще бъдат съборени от Общината за сметка на собствениците, уточни общинският специалист.

Възможно е събарянето и на други козирки в морската столица. Около 46 козирки в града са по-големи или потенциално опасни, показва проверка, възложена на районните кметства. За 8 от тях в процес е процедура по възлагане на конструктивни експертизи, които ще бъдат изготвени от независим експерт-конструктор. Най-проблемни се очертават козирките на двата основни булеварда - "Осми приморски полк"/ срещу рухналата миналата година козирка/ и "Владислав".

Козирката на бул."Христо Ботев" срещу Полиграфията няма да бъде съборена. Конструктивна експертиза е установила годността на плочата, като част от козирката вече е ремонтирана.

Поддържането на сградите е задължение на собствениците. Контрол се упражнява от районните администрации, припомни главен експерт Дукова.

За последните година и половина във Варна рухнаха 3 козирки. Тялото на 22-годишната студентка от Несебър Гергана Велинова беше открито под отломките на срутилите се козирки на две банки на бул."Осми приморски полк" 80-82, на стотина метра от Общината. Инцидентът стана на 2 януари миналата година. Тялото на нещастно загиналото момиче беше открито и извадено ден по-късно. Експертиза показа, че не снегът, а тежестта на монтираните рекламни съоръжения, както и ръждясалата арматура, са причина за рухването на козирката.

Няколко дни след трагичния инцидент в центъра пропадна метална конструкция на хранителен хипермаркет в кв. Младост. При инцидента, станал в първите часове на 7 януари, никой не пострада.

През април 2007-а се срути козирката на градската баня, позната сред варненци като „Гъбата". Инцидентът се размина без жертви, като пострадаха само няколко паркирани коли, припомня Дарик.