Свлачището в Морската продължава да се движи
Свлачището в Морската продължава да се движи / netinfo

Все още не са ясни точните причини за активизиране на свлачището в Морската градина. Движението на земни маси в района обаче продължава. Това заяви за Дарик заместник-областният управител Славчо Славов, който е и председател на назначената от губернатора комисия по случая.

Движението на земни маси се активира вчера в непосредствена близост до варненския филиал на Института по метеорология и хидрология. Свлачището обхваща район с дължина над 60 метра, а дълбочината му е около 5 метра. При срутването на ската не пострадаха хора, не бяха нанесени и материални щети. Районът бе обезопасен с огради и предупредителни табели, припомня Дарик.

Активизиралото се свлачище е на територия публична държавна собственост, каквато е Морската градина. Земните маси обаче са се свлекли на терена, продаден наскоро на "Холдинг Варна" за доизграждане на проекта "Алея първа", посочи Славчо Славов.

Характерът на структурата на терена създава предпоставки за събиране на води, които се приплъзват между долния пласт и пясъчната ивица отгоре. Че в района има оформен водосбор показва и изготвен преди време доклад, обясни зам.-областният управител.

Тъй като съществува вероятност прилежащата алея да се свлече, на директора на варненската метеорология Радослава Манярова е възложено да следи по няколко пъти на ден за промяна в ситуацията. Разпоредено е проучване на останалата част от ската, който дели Алея Първа от Морската градина. За по-нататъшни действия ще се чака решение на областния управител и кмета на Варна. За проблема са информирани вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на регионалното развитие и благоустройството.