/ Световно Българско хоро
Голямо българско хоро ще се завихри от 10.30 ч. в неделя в центъра на Варна. Танцови и музикални ансамбли от цяла България, както и много граждани, се очаква да се включат в хорото на входа на Морската градина.

Инициативата е кръстена "Световно Българско хоро" и ще премине под мотото „Семейство, Род, Народ“. Идеята е да обедини всички българи по света чрез силата на българското хоро. Реализирането на проекта ще покаже, че хората могат да бъдат обединени, независимо къде се намират, чрез заряда на културата и духовността. 

По време на танца на LED екран ще се излъчват видеа на българи от цял свят, които заедно играят различни български хора. Клипове са изпратени от Англия, Германия, Швейцария, Дания, Ирландия, Белгия, Испания и Украйна, разкриха организаторите. 
 
Танцовите и музикални ансамбли ще имат възможността да подкрепят своите сънародници в чужбина, макар и духом, танцувайки традиционни български хора. Всяка една танцова група ще има възможност да се представи и изиграе 3-минутно хоро. Трите танцови групи, привлекли най-много участници в своето хоро, ще получат награди. 

Цялото събитие ще бъде излъчено от БНТ и в YouTube канала на проекта. 

Проектът „Световно българско хоро“ се реализира от студенти в Икономическия университет във Варна, с подкрепата на Черноморски клъстер „Иновации и развитие“. Проектът е съфинансиран от Фонд „Култура“ към Община Варна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК