Свалят наемите на търговски площи?
Свалят наемите на търговски площи? / Dariknews.bg

Наемите за павилионите на пазар „Чаталджа“ да бъдат намалени с 20 процента поискаха търговци в района. Подписка с тяхното настояване разгледаха съветниците от комисиите по финанси и туризъм. Според част от общинарите искането на наемателите е основателно, тъй като заради намалената покупателна способност на купувачите голяма част от обектите са затворили заради липса на печалба.

„През декември 2011 година от 91 обекта празни са били 21. През април тази година затворените сергии вече са 47“, обясни общинският съветник Костадин Костадинов, който настоя максимално бързо от „Пазари“ да изготвят и да представят анализ и становище по проблема.

Наемите на търговските площи са твърде високи за икономическото положение във Варна, а решението да бъдат намалени се бави вече две години и половина, припомни Николай Недков.

Според Андрей Василев пък в предложението на търговците от „Чаталджа“ липсват цифри и данни за наеми, затова е редно вземането на решение за намаляването им да стане след обосновка от „Пазари“ и съпоставка с други тържища в града.

Съветниците се обединиха около мнението да коментират искането на наемателите след анализ от „Пазари“, като задължиха дружеството да го представи до 7 май.