Свалят данък сгради и такса смет, пак ще плащаме повече
Свалят данък сгради и такса смет, пак ще плащаме повече / netinfo
Данъкът върху недвижимите имоти във Варна да бъде намален от 2,1 на 2 промила. Това реши комисията по Финанси и бюджет към местния парламент.

Съветниците приеха още такса смет за жилищата пък да бъде свалена от 1,8 на 1 на хиляда. Ставката за нежилищните имоти пък става 3, 9 промила. От 3 на 2,6 % бе намален данъкът при придобиване на имущество.

Промяната е продиктувана от увеличението с 50 % на данъчните оценки на имотите, които са основа за изчисление на налозите. Целта е увеличението да бъде компенсирано от по-ниските промили, обясни зам.-кметът по финансите Борислав Борисов.

След промяната обаче жителите на общината ще плащат средно с около 5 на сто повече отколкото досега. Разчетите на администрацията показват, че за жилище от 70 кв. метра догодина ще се плаща между 2 и 9 лева повече в зависимост от района. С 9 лева повече ще плащат жителите на „Одесос”. 6,60 лева ще е увеличението в район „Приморски”, а в „Аспарухово” и „Владиславово” съответно 4,95 лв. и 2,25 лв.

Ако бъдат приети на утрешната сесия на местния парламент, промените ще влязат в сила от 1 януари догодина.

Догодина няма да живеем в този комфорт от последните 2-3 години, коментира зам.-кметът Борисов. Според финансиста, през следващата година ще намалеят приходите от сделки с общински имоти. От 5 до 14 пъти пък се очаква да скочат нотариалните такси, прогнозира общинският съветник и собственик на строителна фирма Пламен Андреев.