Студенти от ВСУ обсъждат икономически въпроси с преподаватели от САЩ
Студенти от ВСУ обсъждат икономически въпроси с преподаватели от САЩ / снимки: Варненски свободен университет

Интерактивен семинар по актуални проблеми на микро- и макроикономиката стартира във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". В диалог със студентите проф. Джордж Вредевелд от университета в Синсинати и проф. Ричард Макдоналд от университета "Сейнт Клауд" обсъждаха основните постановки на икономическата теория.

В първия ден на занятията студенти в бакалавърските програми на Варненския свободен университет коментираха с икономистите от Съединените щати проблемите на ограничените ресурси и механизмите за тяхното разпределяне. Семинарът дава отговори на основни икономически въпроси като: "Какъв избор да бъде направен по отношение на производството?", "Как да се произвежда и за кого е предназначена произведената продукция?".

Студенти от ВСУ обсъждат икономически въпроси с преподаватели от САЩ
netinfo
Учените от САЩ обърнаха специално внимание на основното противоречие в икономическата теория: неограничени потребности – ограничени ресурси. В интерактивна форма, която позволява на всеки да зададе своите въпроси и да участва в ролеви игри, бяха изяснени основни понятия като традиционна, планова и пазарна икономика; пазарна система, ефективност, специализация и ползи от доброволния обмен.

Семинарът, в който участниците са подбрани след специална селекция, се провежда на английски език и продължава до 18 декември в Зала 3 на Учебно-спортния комплекс на ВСУ "Черноризец Храбър".