Строят детски градини на цени за 5-звездни хотели
Строят детски градини на цени за 5-звездни хотели / Дарик Варна, архив

Ожесточени дебати в местния парламент предизвикаха публично-частните партньорства за разширяването на четири детски заведения в града – две градини във „Възраждане” и „Владиславово” и две ясли в „Младост” и район „Одесос”.

Общинският съветник Владимир Тонев, който повдигна въпроса, изчисли, че квадратният метър излиза 1 000 евро. „Грубият строеж в днешни дни е около 120 евро на квадрат. Предложената сума е повече от странна”, каза той. Председателят на архитектурната комисия Таня Парушева допълни, че съществува актуален справочник за цените в строителството, който се ползва от НАП както за строителните дейности, така и за оборудването и обзавеждането на обектите. Според справочника цена от 1000 евро е за 5-звезден хотел”, категорична е тя.

Шефката на дирекция "Общинска собственост" Теодора Трендафилова отговори, че инвеститорът ще предаде детските заведения в изцяло завършен вид и децата ще могат  да влязат в тях веднага.

„Не знам дали цената е 1 000 евро, но 25 кв. метра по закон се полагат на дете. В тази площ влиза и вертикалната планировка, и обзавеждането. Изваждането на вертикалната планировка от строителството ще обрече проекта на провал. Публично-частното партньорство няма да се случи, ако правим отделните дейности на парче”, каза на свой ред Базитов.

По предложение на Борислав Гуцанов от левицата градският парламент ще вземе решение по въпроса утре, след като се прецизират всички сметки по публично-частните партньорства.