Строителната камара: Без реформа фирмите ще фалират
Строителната камара: Без реформа фирмите ще фалират / netinfo

Държавата и общините да ускорят предвидените инфраструктурни проекти, които са заложили в инвестиционната си програма през 2009 година. Това предложи във Варна председателят на Областното представителство на Строителната камара в България инж. Валентин Вълев.

Нужно е правителството да изведе страната от финансовата криза, в която се намира. Решение може да се намери, ако то стартира големите инвестиционни проекти в държавата. Пример бе посочен с построяването на АЕЦ-Белене, на пътища и мостове, пречиствателни станции, като така ще се налеят пари във фирмите, поясни Вълев. Средства могат да се намерят от Европа, но за това трябва да се погрижат управляващите, поясни той. 

Председателят на Строителната камара призова държавата да наложи временен мораториум върху лихвената политика на банките по депозитите и кредитите, които се отпускат. Ако не бъде осъществена реформа, може да има фалити на фирми, уточни Вълев. Той поясни, че поради ниското търсена на имоти в града и страната цената на жилищата е паднала с около 30 %. Ниските цени на имотите са повлияли и на заплатите в бранша, обясни шефът на Строителната камара.