Стрийтбол и фитнес на открито на пристанище Варна-Изток
Стрийтбол и фитнес на открито на пристанище Варна-Изток / Дарик Варна, архив

В района на пристанище Варна-Изток ще бъдат изградени две професионални игрища за стрийтбол. Има голяма вероятност преместваемите съоръжения да бъдат монтирани и да заработят още през май тази година, обяви директорът на порта кап. Данаил Папазов.

Игрищата ще се намират в района на второ кейово място. Ще отговарят на всички световни стандарти, като целта е спечелване на домакинство на голямо първенство или турнир по стрийтбол. За закупуване на съоръженията обаче се търсят 400 000 лева от общината или държавата.

Проектът за превръщане на пристанището в атракционна зона включва още изграждане на площадка за скейтборд и фитнес на открито. Според проекта спортно-развлекателният комплекс ще бъде разположен на площ от 49 декара. От тях 17 дка ще бъдат затваряни при пристигане на круизни лайнери, но само за времето на престоя на кораба. Комплексът ще се стопанисва от Пристанище Варна.

Един милион лева портът ще инвестира в инфраструктура. Предвижда се да бъде съборена оградата от страната на пътя за Морска гара. Ще бъде обособен паркинг с капацитет за 200 коли, както и санитарни възли. Една от сградите в района на второ кейово място пък се предвижда да стане кафе-сладкарница.

„Това ще бъде първата стъпка към отваряне изцяло на порт Варна-Изток за граждани. Надяваме се да получим всички разрешителни малко по-бързо", коментира кап.Папазов. С идеята бе запознат и премиерът по време на днешното откриване на обновената гимнастическа зала в града.

Пристанище Варна-Изток веднъж вече беше отворено за граждани - през май 2010 г. когато морската столица прие регатата "Тол Шипс Исторически морета". Районът около кея бе отворен за свободен достъп на хора и автомобили. Изградена бе концертна сцена и няколко павилиона. Тогава за три дни през пристанището минаха над 250 000 души.