Стотици доброволци чистят в Аспарухово, има нужда от дълготрайни продукти
Стотици доброволци чистят в Аспарухово, има нужда от дълготрайни продукти / Дарик Варна
Доброволци
73331
Доброволци
  • Доброволци

Около 1000 са доброволците, които са се включили в почистването на „Аспарухово” днес, съобщи пред Дарик Юлиян Страшимиров – зам.-председател на БЧК-Варна.
Той увери, че хаос няма, създадена е организация на работа. Разпределят се екипи от 5 до 10 души, които се изпращат на конкретни адреси. За разлика от вчера, доброволческите групи не се насочват към улици, които са засегнати, а към конкретни сгради.

„Колкото проблематично изглежда отвън, два пъти по-проблематично изглеждат отвътре нещата, особено като говорим за приземни, сутеренни и полусутеренни етажи. Тинята на места е по половин метър, може би и повече, и не може да се изчисти с механизирана техника. А отвън куповете се отнасят от механизирана техника. Но куповете, когато се формират от нанос, който е на тротоари, на дворове – всичко това трябва да се изнесе на ръка”, обясни Страшимиров.

Около 500 лопати са били раздадени на доброволците вчера, днес те са получили още толкова. Освен това, спонсор е осигурил и кофи, които вчера са липсвали. Към момента усилията са фокусирани към изнасяне на наносната пръст, която обаче е започнала да се разпрашава, поясни зам.-председателят на БЧК във Варна. Водени са разговори с големи производители на специализирана почистваща техника, за да започне измиването на улиците.

„Някои улици вече имат готовност да бъдат мити, други са много далеч от това. Просто ситуацията е различна на различните места”, каза Юлиян Страшимиров.

По негови думи към момента изпращането на дрехи в „Аспарухово” не се налага. Необходима е вода, която се осигурява от спонсори и засега посреща нуждите на квартала. Консервирани храни, варива, олио и храни с по-дълга трайност, са от необходимост. Освен тях, има нужда от лопати, кофи, и особено от гумени ботуши, които се разграбват на момента.

Всички хора, които идват за помощи, се записват срещу подпис и ЕГН, а доброволците следят за това, увери Страшимиров. Проверява се и адресът по лична карта. Когато се прави кризисна интервенция и се носят продукти на място в засегнатите райони, всичко се раздава на ръка.

„Който идва бос, гладен...Какво можем да направим? Ние даваме без да проверяваме, не отказваме на никого. Ако там има злоупотреби, не мога да коментирам”, заяви още Страшимиров.