Стоматолози вадели един зъб два пъти
Стоматолози вадели един зъб два пъти / sxc.hu

Драстични разлики в зъбния статус на пациенти, посещавали в две последователни години един и същ зъболекар във Варна, откри съвместна проверка на Районната и Националната здравноосигурителна каса. Варненски стомалози са успели да извадят един и същ зъб на свои пациенти два пъти в две последователни години. Други изпълнители на дентална помощ пък са правили пломба на вече извадени от тях зъби предната година, съобщиха от пресцентъра на РЗОК.

Проверявани са отразените зъбни статуси на произволно избрани 30 пациенти на 25 зъболекари, които имат сключени договори със здравната каса през тази и миналата година. При всички са установени сериозни отклонения при отразяването на реалния зъбен статус на пациентите.
  
От произволно избраните 30 пациенти на един от проверяваните стоматолози бяха открити 13 сгрешени зъбни статуса на пациенти, посетили зъболекаря през тези две година. За всеки случай на сгрешен зъбен статус лекарят по дентална медицина е глобен с по 50 лева, а общият размер на наложената му имуществена санкция е 650 лева.
  
Въз основа на това проверяващите са съставили и протоколи за неоснователно изплатените суми на стоматолозите, които са допуснали подобни груби нарушения. Общият размер на наложените санкции от проверката е в размер на 6000 лева.

От началото на годината до сега РЗОК – Варна е извършила 175 тематични  проверки на изпълнители на дентална помощ.