/ Дарик Варна, архив
Стоки на стойност около 715 000 лв. са иззети при специализирана полицейска операция в курорта ”Златни пясъци”, съобщиха от варненската полиция. Акцията е била по линия на противодействие разпространението на стоки, които са обект на защитена търговска марка по смисъл на Закона за марките и географските означения.

На стоките менте служителите на “Икономическа полиция” се натъкнали в два магазина за дрехи на търговската алея в курорта. За продажба били изложени предимно стоки, носещи името или логото на световно известни защитени търговски марки, които в конкретния случай се разпространяват без изискуемото по закон съгласие на притежателя на марката. Иззети са близо 4600 броя стоки. 

Митничари откриха цигари без бандерол в таен склад на магазин

Обектите се стопанисват от фирма с управител 60-годишен от Ямбол, неосъждан.  Срещу него  по случая има образувано ДП за извършено престъпление по чл.172б от НК – „((1) Който без съгласието на притежателя на изключителното право използва в търговската дейност марка, промишлен дизайн, сорт растение или порода животно, обект на това изключително право, или използва географско означение или негова имитация без правно основание, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева).“ 

Констатациите и събраните  материали са докладвани на Районна прокуратура-Варна. Работата по случая продължава. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК