Стикери вразумяват нахалните шофьори
Стикери вразумяват нахалните шофьори / снимки: kato-idiot.com и Дарик Варна

Ако видите върху автомобила си червен стикер с жълт надпис "Паркирал си като идиот", най-вероятно сте оставили колата си пред гараж, запушвайки други автомобили, спрели сте на оживен тротоар, велоалея или място за инвалиди. Не е изключено просто да сте разположили удобно любимото возило по диагонал на единствените две свободни места на паркинга.

Лепенката "Паркирал си като идиот" е по-възпитаният начин да изразим възмущението си спрямо лошо паркиралите шофьори, които пасивно пречат на пешеходците или останалите шофьори. Залепянето на стикера като „награда" за калпаво паркиране хрумва през 2008 година на софиянеца Иван Арнаудов, който стои зад инициативата, популярна в цялата страна. Тя има една едничка цел - санкциониране на драстични прояви на неправилно паркиране без да бъде увреждано имущество, споделя Арнаудов, който лично е опитал да вразуми с лепенка шофьорите на стотици нахално паркирани коли.

Дотук отпечатаните и разпространени стикери са над 20 000. Поръчката им става чрез сайта на инициативата. 20 броя се предлагат за 10 лева, а 50 - срещу двайсетачка. Арнаудов споделя, че тази цена покрива производствените разходи и компенсира за вложеното време и труд. Можете да си принтирате лепенката и сами, но избягвайте нискокачествени материали. Стикерът най-често се лепи на стъклото, но дори да е върху боята, не се притеснявайте - маха се лесно и не оставя трайни следи.

Стикери вразумяват нахалните шофьори
netinfo

Типичен пример за нахално паркиране - този джип е спрян на тротоара точно пред Областната дирекция на МВР във Варна. В резултат преминаването на пешеходци по тротоара е мисия невъзможна

Варна е един от градовете, където често се изпращат стикери. Като цяло идиотските лепенки се харчат във всички по-големи градове. А повечето сгафили водачи приемали с чувство за хумор моралната санкция. Едва трима-четирима недоволни шофьори са писали гневни мейли срещу инициативата, разказва Иван Арнаудов.

Като част от борбата с калпавото паркиране, във Фейсбук групата "Паркирал си като идиот" се събират снимки с фрапиращи случаи на идиотско паркиране. Не е изключено фотографиите да послужат и за нещо повече от онагледяване на шофьорската наглост. Според инициатора на "Паркирал си като идиот" богатият снимков материал може да бъде връчен на КАТ и общините във Варна, София и други градове, с искане нахално паркиралите шофьори да бъдат санкционирани и само по снимка.