/ netinfo
Стефка Янорова и Васил Михайлов са звездите в постановката „Брудершафт”, която ще бъде играна на 31 юли във Фестивалния и конгресен център. Това ще е второто представление във Варна на лиричната комедия на Театър 199, като първата бе на 22 юли.   

Пиесата на съвременния украински автор Анатолий Крим напоследък е сред най-поставяните произведения от рускоезични драматурзи. Случвало се е в родината му, едновременно 27 театъра да играят негови пиеси, а постановките на Крим по света са безчет. Самият той определя творбата си като трагикомедия. Сюжет, характери, остроумен диалог – актьорите могат само да си мечтаят за подобен професионален шанс. Може би и затова Васил Михайлов и Стефка Янорова буквално сияят от радост да са в този спектакъл и да си партнират.

Зарядът от техния дует се предава и на публиката, която истински се забавлява на виртуозната им игра и няма как да остане равнодушна и да не бъде очарована от лекотата, с която това се случва. Режисьорът Асен Шопов деликатно е дал свобода на творците, успявайки да надникне в чувствителната душевност на човека и ни поднася майсторски тази запленяващата история, в която се преплитат определена доза тъга и изтънчен хумор.Той е предпочел да отстъпи малко назад и да остави актьорите да отприщят цялото си можене.

netinfo

Незнание, изненада и двусмислици съпътстват героите в този спектакъл. Зрителят до последно не знае какво да очаква. Пенсионирана учителка по литература (София) се озовава в дома на възрастен самотник (Степан), железни(чар), бивш шафнер на спален вагон. Той си мисли, че гостенката е пристигнала при него с намерението за късен брак в есента на техния живот. Тя пък търси възможност за получаване на постоянен адрес. Разминаването в техните очаквания е повод за комични ситуации. В дъното на цялата тази неразбория стоят техните деца. Дали пък този „номер”, спретнат от наследниците им, няма да се окаже най-доброто, което може да им се случи.

Това е пиеса, която преоткрива хоризонтите на живота, защото човек е щастлив, когато има с кого да го сподели. В самотата понякога започваме да вярваме, че да си сам е достатъчно, без да осъзнаваме, че когато има с кого да споделиш своя път, животът ти става по-хубав.

Актьорите създават впечатлението, цялото действие в постановката да изглежда подвеждащо лесно, но малко други представления могат едновременно да те усмихнат, да те трогнат, да те накарат да се замислиш и да си тръгнеш окрилен, защото най-после някой ти е припомнил какво всъщност е хубавият театър.

Режисьор е Асен Шопов. Сценограф е Владо Шишков, а продуцент - Добромир Славчев.

"Брудершафт" може да бъде гледан в понеделник от 19,30 часа в зала 1 на ФКЦ.