Стартират Дни на интелигентната енергия във Варна
Стартират Дни на интелигентната енергия във Варна / sxc.hu, архив

Общински дни на интелигентната енергия организират Областният информационен център - Варна, Община Варна и Черноморската регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ). Инициативата включва два семинара днес и утре в зала „Пресцентър“ на Фестивалния и конгресен център.

Акценти в събитията са устойчивото енергийно развитие и възможностите за финансиране на мерки за енергийна ефективност в дома и офиса. Предвидени са също изложба „Енергийно бъдеще“  с постери на европейски градове - пионери в управлението на енергия, филми и интерактивни презентации на проекти в областта на енергийната ефективност и устойчивото развитие. По време на втория семинар ще бъдат представени студентски архитектурни проекти за мулти-комфортни сгради и ученически макети на възобновяеми енергийни източници. В семинарите като лектори ще участват експерти от публичния и неправителствения сектор, студенти и преподаватели.

Провеждането на Дни на интелигентната енергия е във връзка с поетите ангажименти, свързани с европейската инициатива - Споразумение  на кметоветe - за местна устойчива енергия. Община Варна е подписала споразумението на 11.12.2008 година, с което се е ангажирала да намали емисиите на въглероден диоксид на територията на общината с най-малко 20% до 2020 година чрез прилагане на план за действие за устойчиво енергийно развитие,  прилагане на енергоспестяващи мерки, използване на възобновяеми енергийни източници и др.