Срутване грози 1/3 от паметниците на културата във Варна
Срутване грози 1/3 от паметниците на културата във Варна / Дарик Варна

Около 30 % от сградите паметници на културата във Варна са застрашени от самосрутване. Това съобщи за Дарик арх. Владимир Рачев, директор на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство за Североизточния район.
Сред най-фрапиращите примери е сградата на бившата Софийска банка на ул."Преслав" 24, посочи арх. Рачев.

Във Варна има санкционирани собственици за неполагане на грижи за сгради, които представляват културна ценност, обяви още шефът на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство.

Според Закона за културното наследство, собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние. При неизпъление на това задължение глобата е в размер от 1000 до 3000 лв., а на едноличен търговец и юридическо лице - от 1500 до 3500 лв., ако деянието не съставлява престъпление.

Към днешна дата няма искания за промяна статута на сгради паметници на културата във Варна и отпадането им от регистъра на недвижими културни ценности. Има обаче 3-4 искания за вписване в регистъра, разкри още арх. Владимир Рачев.

Предоставянето на статут на недвижима културна ценност става с предложение на директора на Института за опазване на културното наследство до министъра на културата. Създава се Специализиран експертен съвет, който изготвя становище до министъра на културата.

Подобен е редът и за отписване от регистъра с културни ценности. Собственикът представя своите съображения сградата да отпадне от списъка с културното наследство. Министърът на културата назначава комисия от експерти, която изготвя становище. То се изпраща в Министерството, където Съвет за опазване на културното наследство има крайната дума. Процедурата е различна като времетраене. Зависи от степента на ценност, от положението и материалното състояние на сградата, обясни арх. Рачев.

Националният институт за опазване на културното наследство е научно звено към Министерство на културата, което изучава, регистрира и изготвя становища относно опазване, охрана и реставрацията на паметниците. Институтът поддържа Национален регистър на недвижимите културни ценности и Национален архивен фонд на недвижимото културно наследство. Извършва научноизследователска дейност по издирване и проучване на недвижимото културно наследство.