Средно 36% успеваемост на ин витро процедурите в Майчин дом
Средно 36% успеваемост на ин витро процедурите в Майчин дом / личен архив

Средно 36% от жените, потърсили помощ в Центъра за асистирана репродукция в "Майчин дом" във Варна, стават майки след направени ин витро процедури. За определени възрастови групи успеваемостта преминава 60 на сто, а за други по-малка, съобщи пред Дарик мениджърът на болницата Труфанка Якова. Първоначално секторът започва да работи със семейства, които са потърсили помощта му след няколко неуспешни опита за изкуствено оплождане и не голям шанс за забременяване. В момента, след усъвършенстване на дейността и редица консултации и специализации на медиците, вече се говори за добра успеваемост и на жени, които са в по-висока възрастова група. Най-пресният случай е на 41-годишна пациентка на "Майчин дом", която е забременяла с помощта на ин витро процедура.

Освен съвременната апаратура, компетентността и уменията на специалистите, на успеваемостта влияят още възрастта на пациентката, средата, хигиената и др.  Безспорно значение има и екипът, който работи в центъра, посочи Труфанка Якова. Освен че медиците от "Майчин дом" са специализирали в страната и в чужбина, турски лекари от много известен център по асистирана репродукция са посетили болницата, с цел научен обмен. От началото на годината  до месец септември тази година в него са направени 140 процедури.

Цената на ин витро процедурата зависи от много фактори - възраст на пациентката, отговор на стимулация, дали ще бъде извършен ембриотрансфер, ще последва ли замразяване на ембриони и т.н. Средно един опит струва около 5000 лв.

Всяка жена с показания за стерилитет без изключение може да опита да забременее с  помощта на ин витро процедури в "Майчин дом", увери мениджърът на болницата. След първата консултация с акушер-гинеколог се извършват необходимите изследвания, преценява се  дали е нужно мнението и на други специалисти и когато има необходимите индикации за извършване на процедурата, се подготвят документите, изпращат се в "Център фонд за асистирана репродукция" и се чака разрешение за финансова помощ.

Точно колко опита са необходими на една жена с безплодие, за да стане майка, зависи от нейната възраст, от възможността й да отговори на направената стимулация, броя на оплодени яйцеклетките и други. Обикновено вторият или третият опит е успешен, но има случаи на зачеване и от първия път, посочи Якова.

Според нея е правилно само здравно осигурени пациенти да ползват пари от фонд "Ин витро", тъй като е редно всеки да покрива вноските си за здраве, ако иска да ползва медицински грижи.

"Доколкото знам, тази година парламентът прие в бюджета на Националната здравно осигурителна каса да бъдат включени парите, които бяха отделени за фонд "Ин витро". Не знам какво определя това решение, но оставаме с надеждата, както бяха ясни правилата, нормите, изискванията, проверките, които бяха от фонд "Асистирана репродукция", така да бъдат ясни и алгоритмите по НЗОК. Надяваме се, че изплащането на направените процедури няма да се бави", коментира мениджърът на "Майчин дом".