Спорна кандидатура остави комисия без шеф
Спорна кандидатура остави комисия без шеф / Варна утре

Комисията по "Младежки дейности и спорт" остана без председател, след като общинските съветници отхвърлиха и двете предложени кандидатури - на Огнян Къчев от БСП и на Благомира Александрова, която влезе в местния парламент от вече разпадналата се група "Варна утре". Нейната кандидатура беше издигната от съветника Янко Станев, който, в нарушение на правилника, настоя тя да бъде прегласувана след първия неуспех. Въпреки речта, в която той се опита да убеди колегите си в достойнствата на Александрова, няколко гласа не й достигнаха, за да събере 26 "за" и да оглави комисията.

Нейният опонент Огнян Къчев обясни от трибуната, че тя е непозната фигура дори за общинските съветници, никога не се е занимавала с нещо в областта на спорта, а кандидатурата й е абсолютно политическа.

Самата Благомира Александрова не излезе на трибуната в залата, за да защити името си, но пред журналисти обясни, че е най-младият съветник и затова тази комисия "най-много й подхожда".

"Организирала съм много мероприятия. Израстнала съм в семейство на спортисти. Всяка вечер на масата разговаряхме на тема спорт. Имам сериозен екип зад гърба си", заяви тя и добави, че досега не е посещавала ресорната комисия и не е била неин член.

Янко Станев посочи, че може би кандидатурата на Александрова е грешка, но обяви, че тя е завършила с отличие средното си и висше образование, занимавала се е с младежки проекти и е редно да й се даде щанс да се докаже. В отговор на нападките, че с това предложение се опитва да извива ръцете на колегите си, той отговори:

"Не нося вина за това, че се опитвам да работя. Няма как да бъда обвиняван непрекъснато за това. Не приемам тезата, че тук са едни 40 - 50 тъпаци и аз с поведението си ги притискам", заяви Станев.

Без дебати съветниците избраха за шеф на финансовата комисия Тодор Балабанов от ГЕРБ на мястото на настоящия кмет Иван Портних. Председателския пост на здравната комисия пое д-р Лидия Петкова от БСП, след като досегашният - проф. Анелия Клисарова, стана министър на образованието. Транспортната комисия оглави Жельо Алексиев от ГЕРБ. Мястото беше овакантено след като досегашният председател - Иван Луков, стана шеф на Общинския съвет.